Ликвидната позиция на банковия сектор остава стабилна. Нивата на съотношението на

...
Ликвидната позиция на банковия сектор остава стабилна. Нивата на съотношението на
Коментари Харесай

БНБ с предупреждение към банките – засяга домакинствата

Ликвидната позиция на банковия бранш остава постоянна. Нивата на съотношението на ликвидно покритие и съотношението на чисто устойчиво финансиране са доста над регулаторните условия, а депозитната маса нараства стабилно под въздействие на нарастването на приходите.

Независимо от това кредитните институции следва да ръководят ликвидността си в сходство с високата степен на неустановеност и вероятността от промени в размера и структурата на депозитите, подбудени от евентуални неподходящи промени във финансовото положение на предприятията и семействата. Това се споделя в тричесечното издание на Българска народна банка " Банките в България “, представено от Pariteni.bg.

Според разбора в кратковременен план бързото повишаване на кредитните размери се отразява позитивно върху приходите от лихви и чистия лихвен приход на банковия бранш, като тяхната динамичност е в основата на регистрираното през годината покачване на индикаторите за доходността, наред с по-малките разноски за обезценки.

Независимо от това продължителните интервали на висока кредитна интензивност основават предпоставки за нарастване на задлъжнялостта и акумулиране на кредитен риск в салдото на банковата система, което може да докара до повишаване на необслужваните заеми и на разноските за обезценки при неподходящи трендове в икономическата среда, предизвестяват от Българска народна банка.

Според банката през идващите месеци се чака стягането на паричните условия в еврозоната да се придвижи с лаг върху лихвените проценти в страната, макар и единствено отчасти поради изгледите за идно превръщане на световния лихвен цикъл. Влияние за покачване на лихвените равнища в страната се чака да окаже и почналият развой на нарастване на минималните наложителни запаси, който Българска народна банка предприе от средата на 2023 година

През интервала октомври – декември 2023 година депозитите в банковата система се усилиха с 6 милиарда лева. (4.2%) до 147.3 милиарда лева, което се дължи основно на увеличените депозити на семействата (с 3.6 милиарда лева, 4.5%) и на нефинансовите предприятия (с 1.5 милиарда лева, 3.4%). През интервала се следи покачване и при депозитите на другите финансови предприятия (с 290 млн. лева, 7.7%) и на кредитните институции (със 707 млн. лева, 7.2%), до момента в който тези на бранш " държавно ръководство “ понижават (с 94 млн. лева, 2.4%).
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР